A projekt-hét
2018. április 29. írta: Zoltán Bede

A projekt-hét

Tóth András

A tanév egyik kiemelkedő eseménye a projekt-hét, amit minden esztendőben izgatottan várnak a diákok. Nem csoda, mert tanáraik nagy igyekezettel készülnek erre az alkalomra. Iskolánk nevelői az érdeklődésüknek, képzettségüknek megfelelő témaköröket hirdetnek meg, ezzel a gyerekek előtt más oldalukról is bemutatkoznak.

         Így volt ez idén is. Jó volt látni a lelkesedést, amellyel a gyerekek jelentkeztek a meghirdetés után az egyes csoportokba. Gazdag volt a választék ( a „hagyományok” témakörében meghirdetett ) zenei, tudományos vagy művészeti, ill. az ízletes finomságokat elkészítő programok között.

Tanáraink az alábbi témaköröket hirdették meg:

  1. Hagyományok a zenében / témavezető: Bede Zoltán /
  2. Duna-parti nád-party / témavezető: Mihály István /
  3. Népi virágfal készítése /  témavezető: Szeőke Kata /
  4. Elfeledett étkeink / témavezető: Keszthelyiné Szmolen Judit /
  5. Hagyományok és a kémia / témavezető: Reményi Gizella /
  6. Hagyományos festészet / témavezető: Fási Tímea Tekla /
  7. Az iskola tortája / témavezető: Maksa Katalin /

A hétfői nap csoportfoglalkozásai és a szerdai nap közös felkészülése után került sor a hét fénypontjára: a bemutatókra.

A csoportok digitális prezentációi és élő bemutatói egymás után következtek a tornateremben csütörtökön délelőtt.

A program Bede Zoltán csoportjának bemutatójával kezdődött. Profi módon összeállított, sokrétű prezentációjuk a zene különböző területeire vezetett el minket. Nagy értéke volt a programjuknak, hogy a magyar népzene, valamint Bartók és Kodály is helyet kapott benne.

dsc08023.JPG

Több, kisebb csoportban készültek Mihály István tanítványai. A nádról, mint haszonnövényről, annak felhasználásáról igen sok mondanivalója volt a gyerekeknek, a nézők pedig értékes ismeretekkel gyarapodtak a bemutatók során. A Duna-parti nád-party programjának befejezése után izgalmas Kahoot-játékban vehettek részt a gyerekek. 

dsc08024.JPG

Szeőke Kata „népi virágfalat” készített tanítványaival. Az elkészült virágfal az I. emeleti faliújságra került, ott díszíti tavaszi színeivel iskolánkat. Köszönet érte.

Elfeledett étkeinknek eredt nyomába Keszthelyiné Szmolen Judit és csoportja, akik részben pogácsát sütöttek közösen ( a népmesék hagyományait felelevenítve ), ill. meglátogatták a Vendéglátóipari Múzeumot, és az ottani benyomásaikat megosztották velünk. A megszerzett tudomány biztos, hogy hasznos lesz a későbbiekben, amikor saját családjuknak fognak sütni-főzni a gyerekek.

dsc08030.JPG

Nagy érdeklődésnek örvendett „a hagyományok és a kémia” elnevezésű projekt, melyet Reményi Gizella hirdetett meg. Több érdekes kísérletet mutattak be a csoport tagjai, a kísérletek  tárgya pedig minden esetben a tyúktojás volt, melynek rendkívül sok izgalmas tulajdonságát ismertük meg.

dsc08054-min.JPG

A hagyományos festészetbe és a festékgyártás rejtelmeibe avatott be minket Fási Tímea csoportja. A gyerekek által készített tabló és a power point bizonyította, milyen gazdag színekben a képzőművészet a barlangrajzoktól napjainkig.

A nap várva várt eseménye „az iskola tortájának „ bevonulása” volt. A hatalmas és mutatós torta, melyet Maksa Katalin irányításával készítettek a gyerekek, ünnepélyes körülmények között érkezett a tornaterembe hatalmas tűzijáték közepette. A torta elkészítésének folyamata is sokakat érdekelt, hát még az íze! Mindenkinek bőségesen jutott a finom édességből, melynek tetején marcipánból formázták meg iskolánk jelképét, a főnix madarat, sőt, cukordarabkákból volt rajta kirakva intézményünk neve is. Mindenkinek nagyon tetszett.

dsc08082-min.JPG

A közösen eltöltött, változatos programokat felsorakoztató délelőttön mindenki jól érezte magát, gyarapodott tudásban, és élményekben.

A prezentációk bizonyították, hogy a gyerekek komoly munkát végeztek tanáraik irányításával. Ha a bemutatók során tanítványaink élő beszéde, előadóképessége is fejlődni fog, még színvonalasabb lesz a rendezvény.

A program tanulságos és érdekes volt, köszönjük a részt vevőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szmblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9013879328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása